Samo dobra glazba



14. prosinca 2017. 09:15

DAN BEZ KUHAČE

VITA BELLA POKLANJA "Gurmanski mesni pjat" za četiri osobe

Vita bela i Soundset Ragusa poklanjaju ručak za četiri osobe, a u nastavku saznajte kako pripremiti „Gurmanski pjat“, uz koje piće najbolje prija i zašto je baš đuveđ najbolji izbor priloga uz ovo jelo s roštilja.

„Dan bez kuhače“ na Soundset Ragusi ovog četvrtka daruje vam konoba/pizzerija Vita bella. Najbrži slušatelj ili slušateljica ima priliku uživati u danu bez kuhanja jer Vita Bella poklanja ručak za četiri osobe, a na meniju je „Gurmanski mesni pjat“ pripremljen u krušnoj peći na drva. Uz punjenu pljeskavicu, domaće dimljene kobasice i svinjske ražnjiće služi se đuuveđ od sezonskog povrća. Na krušnu peć na drva ponosno je osoblje Vita belle, a zašto je ključna i u pripremi ovog jela pojasnio je Hrvoje Oršolić, voditelj konobe.

-Drva daju jako lijep miris i aromu mesu. Prilikom pečenja meso upija mirise i zadržava sve svoje sokove. Znate da metalne ploče imaju kanaliće za slijevanje tekućina iz mesa, ovdje toga nema. Meso zadržava aromu drveta. Naša krušna peć jedina je u gradu i cijelu viziju svog posla i buduće ponude gradimo na toj posebnosti- naglasio je Oršolić uz želju da sretni dobitnici „Gurmanskog mesnog pjata“ uživaju u bogatstvu okusa ovog jela.
- Dođite nam vikendom s familijom. Potrudit ćemo se da sve bude k`o doma- naglasio je.


Podsjetimo, Vita bela i Soundset Ragusa poklanjaju ručak za četiri osobe, a u nastavku saznajte kako pripremiti „Gurmanski pjat“, uz koje piće najbolje prija i zašto je baš đuveđ najbolji izbor priloga uz ovo jelo s roštilja. Recept i preporuke za vas je pripremio voditelj konobe/pizzerije Vita bella Hrvoje Oršolić.

GURMANSKI MESNI PJAT

SASTOJCI:

- GURMANSKA PLJESKAVICA (200g)
- mljeveno juneće meso (140g)
- feta sir (30g)
- panceta (20g)
- svježe gljive (10g)

- DOMAĆA DIMLJENA KOBASICA (200g)

- SVINJSKI RAŽNJIĆI (100g)

- ĐUVEĐ OD SEZONSKOG POVRĆA (250g)
- luk, paprika, rajčica, mrkva, patlidžan (100g)
- prethodno skuhana riža (150g)


NAČIN PRIPREME:

Isjeckati povrće na male kockice, pristaviti vodu za rižu.
Isjeckani luk dinstati na malo ulja, u kipuću vodu staviti rižu.
Dodati ostalo povrće i začine po želji u tavu s dinstanim lukom i miješati dok ne omekša.
Kad je povrće omekšalo dodati sok od rajčice i kuhati na slaboj vatri dok se ne sljubi.
Rižu procijediti i isprati te potom zamiješati u đuveđ.
Đuveđ poslužiti dekorativno oblikovan uz meso s roštilja.


SAVJET: ZAŠTO BAŠ ĐUVEĐ?

Uz jela s roštilja, povrće kao prilog je obavezno. Nažalost, u obliku začinjene salate od svježeg povrća, ocat i ulje preuzimaju glavnu ulogu te se okus i sočnost mesa gube, isto tako izazivaju žeđ i prikrivaju miris i okus same hrane što totalno kvari doživljaj. Đuveđ je sam po sebi, blago začinjen, kremast, punoga okusa povrća koje se zahvaljujući riži idealno spaja s ostalom hranom i obogaćuje ukupan okus i miris mesa s roštilja dozvoljavajući mesnom soku da slobodno kola okusnim pupoljcima. U isto vrijeme, mirisi se neometano zadržavaju u nosnicama i šalju signale o kvaliteti načina pripreme konzumirane hrane te kvaliteti i svježini samih namirnica od kojih je jelo spravljeno.


PREPORUKA: VINO ili PIVO?

Unatoč uvriježenom vjerovanju kako uz meso najbolje ide piva, možda je bolje izabrati neko nježno vino blagoga karaktera koje će se lijepo ljubiti s hranom, moj apsolutni pobjednik tu je Rose "Šimunković" s Pelješca, svojim laganim okusom koji blago podsjeća na jagode i mirisom višanja idealno će se stopiti s mesom i povrćem te uljepšati doživljaj. Piva nije loš izbor, ali klasično lager pivo će samo pokvariti okus. Uz meso i povrće sjajno se slaže Weissbier, to jest mutno pivo na bazi hmelja i žitarica, blagi raznoliki okus takvoga piva jako lijepo prati okuse mesa s roštilja i kuhanih jela te obogaćuje užitak. Po tom pitanju moj definitivni pobjednik je Benediktiner, neće vas razočarati.


(promo)