Samo dobra glazba24. studenog 2021. 07:30

ADVENT U GRADU KOLENDARA

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL

Dubrovački zimski festival započinje ovu subotu paljenjem prve adventske svijeće i uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana svojim svjetlećim ruhom upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana, dok se za glazbeni dio otvaranja u 20 sati ispred crkve sv. Vlaha, priprema koncert glazbenika Nena Belana & Fiumensa. Kroz Zimski festival bit će ukupno šest koncerata na kojima će za prisustvovanje biti potrebne EU digitalne COVID potvrde. Na održavanje koncerata utjecaj će svakako imati vremenske (ne)prilike, pa ako vrijeme ne bude dopuštalo izvedbu na otvorenom, koncerti će biti prebačeni za neki drugi dan. Osim vremenske prognoze, naravno, najveći utjecaj će nositi 'COVID situacija', tj. Zimski festival ovisi i o odlukama Stožera, stoga ako epidemiološka situacija ne bude dobra, koncerti, pa i sam doček Nove godine mogu biti otkazani. 11. prosinca nastupit će jedna od najdugovječnijih domaćih grupa, Magazin, a 29. prosinca zapjevat će Marko Škugor. Posljednjeg dana ove godine slavlje će započeti već u podne, kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a na najljepšoj pozornici svijeta za doček Nove godine nastupit će Silente i Vatra uz spektakularni vatromet točno u ponoć.Tradicionalno, na prvi dan Nove godine na Stradunu će se uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer, dok će za večernju zabavu biti zadužena klapa Rišpet.

Povodom Dana branitelja Dubrovnika, u ponedjeljak 6. prosinca u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik zapjevat će glazbena diva Tereza Kesovija, klapa Ragusa i ženska klapa FA Linđo uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a sav prihod od koncerta bit će uplaćen za COVID odjel Opće bolnice Dubrovnik.

Tradicionalni Dubrovački božični koncert Simfonijskog orkestra održat će se u nedjelju 19. prosinca također u hotelu Valamar Lacroma, a tom prilikom na pozornicu će se popeti i sopranistica Valentina Fijačko, tenor Roko Radovan, vokali Goran Karan, Lucija Pećar i Nikoleta Ivanković te klapa Ragusavecchia.

Turistička zajednica grada Dubrovnika od 16. do 19. prosinca, u suradnji sa dubrovačkim restoranima, organizira tradicionalne Dane bakalara, kada će se u ponudi mnogobrojnih moći kušati blagdanska gastro poslastica bakalar, pripremljen na različite načine. Bit će upriličeno i besplatno turističko razgledavanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, a osim toga i tematsko vođenje pod nazivom „Zlatno doba Dubrovnika“ u organizaciji Doma Marina Držića.  Stanica sjeverni pol otvara svoja vrata u Lazaretima, a Uvalu Lapad će i ove zime obogatiti program 'Šarene zime' kao i Adventski vlakić koji će svakim danom od 10 do 16 sati besplatno voziti svoje male putnike. 

Lanjski novitet Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama uveseljavati sve koji ga susretnu, a posebni putnici bit će ekipa iz Božićne bajke koja će slatkim poklončićima obradovati najmlađe. U Kazalištu Marina Držića tijekom studenog i prosinca izvodit će se i 'Orašar'.

Za sve ljubitelje dobre fotografije, osim već dobro poznate lokacije ispod Adventskog vijenca na Luži, očekuje se i novi 'photo point' u atriju Kneževa dvora.

Svim Dubrovčanima i njihovim posjetiteljima tri OPG-a kreirala su posebne blagdanske ponude po pristupačnim cijenama za prigodni blagdanski tratamenat u Dubrovačkom primorju. Sudjeluju Seosko domaćinstvo Musladin, Agroturizam Laptalo i OPG Pašeta. 

 

Iza ovogodišnjeg programa festivala ista je pokretačka snaga – Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Dubrovačke ljetne igre te gradske kulturne ustanove, a o epidemiološkoj situaciji ovisi hoće li se ovogodišnji program moći realizirati u potpunosti.