Samo dobra glazba22. svibnja 2018. 12:15

UOČI PREZENTACIJE STUDIJE Kako zamjeniti klimatizacijske uređaje u gradskoj jezgri?

Poslušaj audio zapis:

Ljetne vrućine već su počele i boravak u zatvorenom prostoru postaje nemoguć bez hlađenja. Klimatski uređaji postali su nezaobilazni dio većine stambenih i poslovnih prostora. Njihovo postavljanje ne bi trebalo predstavljati problem osim ako se postavljaju na mjestima gdje nikako ne bi trebali, na primjeri na zaštićenim kulturnim dobrima. Traže se nova rješenja, nove tehnologije kako bi se naravno zadovoljili i oni koji žive u prostorima, a da se ujedno poštuje vrijednost kulturne baštine.

Upravo jedna takva inicijativa dolazi iz Dubrovnika. Naime, nedavno je Zavod za obnovu Grada Dubrovnika uvrstio u svoj program izradu studije centralnog sustava grijanja i hlađenja sukladno naputku koji je dao UNESCO kao i smjernicama koje je dalo ministarstvo kulture. Studija se radi s ciljem davanja stručne podloge koje bi se odredile mogućnosti alternativnih sustava grijanja i hlađenja, u ovom slučaju na morsku vodu, kako bi se dugoročno mogao pokrenuti proces skidanja vanjskih jedinica klime s pročelja zgrada.

O toj temi razgovaramo u ovotjednom Vox meču. Svoje mišljenje o projektu iznjeli su građani i struka, a detalje je pojasnila Iva Carević Peković, ravnateljica Zavoda .