Samo dobra glazba04. prosinca 2017. 13:45

Dokumentarni film "Priča od Starina"

65 godina jedinstvene ljubavi prema Gradu

U zraku i nakon 65 godina kao da stoji pitanje: “Što bi bilo da Društva nije bilo?”, na što Kapetanić kaže da bi to mogao biti zaključak cijele ove priče dok Jović smatra da bi Društvo, da ga nema, trebalo izmisliti.

“Priča od Starina” naslov je dokumentarnog filma snimljenog u povodu 65. obljetnice Društva prijatelja dubrovačke starine. Film o proteklih 65 godina jedinstvene ljubavi prema Gradu autorski potpisuje Tonko Jović.

“Ovo je podsjetnik na dio onog što su Starine učinile od 1952. do naših dana. Nemoguće je sve prikazati, jer sjećanja blijede pa je ovo svojevrsni spomenar na ono što se radilo i što se radi ovog trenutka” - ističe Tonko Jović. Predsjednik društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić zadovoljan je filmom u kojem je akcent stavljen na posljednje aktivnosti, a to su otvaranje unutrašnjosti tvrđave Minčeta, obnova ostataka romaničko-gotičkog dijela benediktinskog samostana na Lokrumu, mosta od Pila, ostataka crkve svetoga Stjepana na Pustijerni te otvorenje Kneževa dvora u Slanom.

U zraku i nakon 65 godina kao da stoji pitanje: “Što bi bilo da Društva nije bilo?”, na što Kapetanić kaže da bi to mogao biti zaključak cijele ove priče dok Jović smatra da bi Društvo, da ga nema, trebalo izmisliti. Nakon predstavljanja u Kazalištu Marina Držića film "Priča od Starina" se predstavlja na Grudi, u Slanom i u Stonu.

IP