Samo dobra glazba29. rujna 2018. 11:15

DUBROVAČKE ZUMBALICE ZA CARITAS

Humanitarni Zumbathon na Stradunu

Humanitarna akcija za Posudionicu medicinskih pomagala održat će se danas, 29. rujna, s početkom u 17 sati

I Dubrovnik se uključio u veliki humanitarni Zumbathon te se tako pridružio Zagrebu, Splitu, Rijeci i brojnim drugim gradovima koji će danas, 29. rujna, zaplesati za potrebite. 

- Zumba instruktorica Adela Kulić iz Zagreba došla je na ideju da organiziramo humanitarni Zumbathon, odnosno sat vremena plesa za neki humani cilj. S obzirom na to da sve županije nemaju iste potrebe, organizatorima je prepuštena odluka za koji će to cilj biti. Tako se, primjerice, u Vinkovcima i Zagrebu pleše za socijalne samoposluge, dok se u Splitu prikupljaju sredstva za skloništa za životinje - kazala je organizatorica Tatjana Prigl iz Plesno rekreativne udruge FORTUNA Dubrovnik.

Sav prihod dubrovačkog Zumbathona ide Caritasu Dubrovačke biskupije za Posudionicu medicinskih pomagala. - Projekt je pokrenut prije pet godina, a za cilj ima bolesnim i nemoćnim osobama olakšati patnje i teškoće s kojima se nose. Posudionica nudi pomagala onima koji nemaju vremena za HZZO-ve liste čekanja, a jedna stvar koja uvijek nedostaje je električni medicinski krevet za bolesnike koji su polupokretni ili nepokretni. Krevet stoji oko tri tisuće kuna, a kako kažu iz Caritasa - potražnja je velika. Naime, postoji dosta pacijenata koji su u terminalnoj fazi, a liječe se kod kuće - pojasnila ja Prigl, dodavši kako će se ovom prilikom pokušati skupiti sredstva za kupnju barem jednog električnog kreveta. 

Uz Plesno rekreativnu udrugu FORTUNA, na Zumbathonu će sudjelovati i klubovi iz Ljubuškog, Makarske, Vrgorca, Ploča i Cavtata. - Nadamo se da će se plesu priključiti i naši sugrađani te da će biti one prave vibre. Zumba je toliko jednostavna za plesati - nema kompliciranih koraka, nema ništa nezgodno ili teško za pohvatati, nema ograničenja u godinama ili fizičkim mogućnostima. Mislim da ta energija može pokrenuti bilo koga. Voljela bih pozvati sve da nam se priključe, manje zbog plesa, više zbog ove prekrasne akcije u kojoj će se, nadam se, uspjeti skupiti dovoljno novaca da se pomogne potrebitima - zaključila je Prigl u kratkom razgovoru za Soundset Ragusu.

DJ