Samo dobra glazba30. lipnja 2016. 11:00

ZDRAVI SAT

KLINIKA SVJETLOST prvi izbor u liječenju bolesti oka

Vodeća oftalmološka ustanova u regiji pruža kompletnu uslugu, a poznata je po najvišim standardima tehničke podrške i ljudskog znanja. U klinici je zaposleno četrdeset oftalmologa, a raspolaže sa šest vrhunski opremljenih operacijskih sala.

S 18 godina iskustva, 100 tisuća operacija i oko 300 tisuća pacijenata, klinika 'Svjetlost' razvila je svoju prepoznatljivost i tradiciju kada je u pitanju kirurgija oka. Ova vodeća oftalmološka ustanova u regiji pruža kompletnu uslugu, a poznata je po najvišim standardima tehničke podrške i ljudskog znanja. Naime, u klinici 'Svjetlost' zaposleno je četrdeset oftalmologa, a klinika raspolaže sa šest vrhunski opremljenih operacijskih dvorana u kojima je moguće zbrinuti sve bolesti oka koje zahtijevaju kirurško liječenje – operacije na stražnjem dijelu oka kod bolesti uzrokovanih dijabetesom, bolestima žute pjege ili degenerativnim promjenama, ultrazvučna operacija katarakte i lasersko skidanje dioptrije. U prošlotjednom 'Zdravom satu' Soundset Raguse predstavili smo usluge klinike 'Svjetlost'.

Dijabetes i bolesti oka
Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti modernog doba koja za posljedicu ima brojne poremećaje u organizmu. Dijabetes, ne samo da utječe na slabljenje vida, već je vodeći uzrok sljepoće i lošeg vida radno sposobne populacije. - Dijabetes utječe na očnu pozadinu ili na retinu tako da oštećuje male krvne žilice na retini. Retina je ovojnica koja oblaže unutrašnjost oka i služi kao filmsko platno na koje se projiciraju slike koje gledamo svaki dan. Retina ima svoju ishranu preko malih krvnih žilica i budući da dijabetes oštećuje male krvne žilice, tako da one pucaju pa krvare ili ih začepljuje, dolazi do oštećenja retine i samim time do oštećenja vida – objasnio je docent Ratimir Lazić, voditelj Odjela za retinu klinike 'Svjetlost', najvažniju komplikaciju dijabetesa na oku – dijabetičku retinopatiju.

- Ako se oštećenje retine otkrije na vrijeme liječi se laserski i injekcijama u oko. To je najmoderniji način liječenja. Injekcije imaju tanku iglicu pa su potpuno bezbolne, a ubrizgavaju se direktno u oko jednom mjesečno. Te injekcije pročišćavaju krv i smanjuju krvarenje iz kapilara, a kada se oko stabilizira kapilare se laserski zavare. U klinici Svjetlost, osim najmodernijih injekcija imamo i dijagnostiku za snimanje žilica te laser koji je nekoliko puta brži i manje pecka nego starije verzije. Ako se bolest otkrije u svojoj kasnijoj fazi, potrebna je operacija koja je poprilično složena. Iako i ona može uspjeti, bolje je liječiti u ranijoj fazi – rekao je doc. Lazić i savjetovao svima koji boluju od šećerne bolesti da redovito idu na godišnju kontrolu vida.
 

Mrena, starosna dioptrija i bolest žute pjege

Osim dijabetičke retinopatije, specijalnost docenta Lazića je i bolest žute pjege, kojom se u klinici 'Svjetlost' bavi već 11 godina. – Radi se o bolesti centra vida koja se javlja kod starijih ljudi. Na već spomenutoj retini postoji mjesto najjasnijeg vida koje se zove žuta pjega. Ne znamo zbog čega točno, ali s godinama zbog slabe cirkulacije, sunčevog zračenja, nezdrave prehrane i prvenstveno starosti, ona oboli. Tada žuta pjega počne slabiti a čovjek gubi vid – rekao je Lazić te nadodao - Tu ne pomaže ni dioptrija ni operacija mrene, već se i ta bolest liječi injekcijama. Dakle kada dođe do krvarenja u žutu pjegu, ako se ne ubrizgavaju injekcije svakih mjesec dana može doći do trajnog oštećenja. Prije nije bilo liječenja za tu bolest, a prije jedanaest godina u svijetu se pojavilo liječenje injekcijama. Moram reći da i mi u 'Svjetlosti' primjenjujemo tu metodu već jedanaest godina te je tako mnogim ljudima vid spašen – rekao je Lazić.

Iako vid ne gube isključivo starije osobe nakon četrdesete godine, ljudi koji su do tada dobro vidjeli, ili su bili dalekovidni naglo počnu gubiti vid. Naime, mišić koji u oku prilagođava vid kako bi vidjeli i na blizu i na daleko počne slabiti. Nekoliko je opcija korigiranja starosne dioptrije prije svega naočale, ali postoje i neka trajna rješenja. – Govorimo o intraokularnim lećama koje se ugrađuju u oko i tako korigiraju starosnu dioptriju. Naša se prirodna leća koju imamo u oku operacijom izvadi van, a na njeno se mjesto stavi umjetna leća s više fokusa. Ona može biti ili multifokalna, danas su najmodernije tzv. trifokalne, ili leća proširenog raspona vida odnosno tzv. 'Simfony' leća – rekao je dr. Ante Barišić, voditelj Odjela za operacije katarakte, odnosno mrene, što je i njegovo uže područje interesa u oftalmologiji.

Zahvat ugradnje multifokalnih ili leća s proširenim rasponom vida je jednostavan i izvodi se ambulantno u lokalnoj kapljičnoj anesteziji. Zbog brže rehabilitacije najbolje je istodobno učiniti zamjenu leća oba oka, a zahvat je sličan operaciji mrene – Leća proširenog raspona tzv. 'Simfony' leća ima jedan fokus, za razliku od na primjer od trifokalne koja ima tri fokusa – za blizinu, srednju udaljenost i daljinu. 'Simfony' ima jedan fokus koji je produžen od blizine do daljine i to čini taj vid najsličnijim našem prirodnom vidu. Petnaestak minuta nakon operacije pacijent ide kući i taj dan treba izbjegavati napore. Vidna funkcija se oporavlja izrazito brzo te se pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima već za nekoliko dana. Tijekom oporavka potrebno je ukapavati kapljice. Kontrolni pregledi su prvi postoperativni dan, sedam dana nakon operacije i tri tjedna nakon operacije. U tom razdoblju nema nikakvih ograničenja u smislu vidnih funkcija – rekao je dr. Barišić.

Mrena, katarakta ili zamućenje prirodne leće oka u čovjeka jedna je od najčešćih bolesti oka. Pojavljuje se kod osoba iznad 55 godina starosti, ali može biti i urođena. - Dok smo mladi leća funkcionira tako da se svjetlo i ono što vidimo fokusira u stražnji dio oka i imamo dobar vid. U starijoj dobi kada dođe do starosne promjene u našoj leći, ili popularno rečeno mrene, taj prozirni dio oka postaje žućkast te više nema idealnu prozirnost i osoba pomalo gubi vid. U početku vidi mutno, boje su neintenzivne, a mrena polako napreduje sve do trenutka kada postane tvrda i kada osoba ne vidi ništa oko sebe, samo prisustvo svjetlosti – pojasnila je dr. Iva Dekaris, voditeljica Odsjeka za rožnicu klinike Svjetlo.

Senilna katarakta je najčešća, može se javiti i prije 55. godine ovisno o podneblju, prehrani, genetici, profesiji i ostalim čimbenicima. Siva mrena se jedino može liječiti operativno, a važno je naglasiti kako se može i treba operirati u ranom stadiju kad je vid oko 60- 70% od normalne vidne oštrine, a ne kako se ranije smatralo, tek nakon što mrena sazre. Mrena se danas liječi efikasno, brzo i bezbolno. - Iako je operacija jedini način liječenja mrene, ona traje manje od deset minuta, pacijent se liječi ambulantno i ne mora ostajati u bolnici. Naime, nakon obavljenog pregleda i širenja zjenica pacijent dobije kapljice anestetika koje umrtve površinu oka. Tada se napravi operacija uz pomoć ultrazvuka i na vrlo mali rez, veličine oko dva milimetra. Nakon operacije se ne treba niti šav staviti, jer je rez toliko mali da spontano zacijeli. Sam zahvat se obavlja tako da se sadržaj vrećice prirodne leće ultrazvukom odstrani, jer je mutan i nije više funkcionalan, a na to mjesto se stavi zamjenska intraokularna leća. Radi se o prije spomenutim multifokalnim lećama. Pacijent već dan nakon operacije vidi značajno bolje, a samo zarastanje ranice traje oko mjesec dana – rekla je dr. Dekaris.

Lasersko skidanje dioptrije ili ugradnja multifokalne leće

U klinici Svjetlost, osim ovih, obavljaju i zahvate laserskog skidanja dioptrije. Naime, dioptrija može predstavljati prepreku u svakodnevnom funkcioniranja i obavljanju zadataka modernog života. Ona limitira u pojedinim aktivnostima, ali i oduzima vrijeme s obzirom na to da se potrebno brinuti o lećama i njihovoj higijeni. Stoga se u posljednjih 30 godina razvilo niz kirurških procedura kako bi se ljudima s dioptrijom omogućila jednaka šansa u sportskim aktivnostima, putovanjima i drugim životnim potrebama. O laserskom skidanju dioptrije i načinima na koje se može zauvijek riješiti naočala i leća pitali smo dr. Maju Bohač voditeljicu Odsjeka za refraktivnu kirurgiju. Dioptriju se može skidati laserom, ali i ugradnjom leća u oči. Dok kod laserskog skidanja dioptrije postoje određena ograničenja, kod leća ne postoje ograničenja, već je bitna dobro zdravlje očnog živca i žute pjege. - Na lasersko skidanje dioptrije mogu ići osobe od 18 do 50 godine života koje imaju dioptriju od -0.5 do -10 i do +6 dioptriju te do 6 cilindra astigmatizma. Osobe koje imaju veću dioptriju, a mlađe su od 50 godina mogu ugrađivati leću u oko koja jednako dobro, ako ne i bolje kod visokih dioptrija skida minus ili plus dioptriju, a to su mlade osobe koje zbog svoje mišićne akcije mladog oka mogu normalno čitati. Osobe nakon 45 ili 50 godina koje više ne vide dobro ni na daleko ni na blizu mogu ugrađivati multifokalne leće – objasnila je dr. Bohač.

Prije samog zahvata potrebno je napraviti pregled kojim će se ustvrditi je li osoba spremna za zahvat i za koju vrstu zahvata. Pregled se radi nekoliko dana prije samog zahvata kako bi se na vrijeme stiglo utjecati na neki eventualni poremećaj. Sve vrste zahvata su potpuno bezbolne, traju oko 15 minuta i rade se u kapljičnoj anesteziji. – Osim malo vode na oku i promjene intenziteta svjetla pacijent ne osjeća nikakvu bol, jedino možda minimalnu nelagodu. Mi u klinici Svjetlost radimo na najnaprednijem aparatu Schwind Amadis. On podrazumijeva zahvat bez doticanja ruke kirurga. Softverski program je toliko unaprijeđen da na temelju dijagnostičke slike aparat preračunava za svako oko svakog pojedinca najbolji mogući ablacijski plan i u jednom dodiru pedale lasera skida dioptriju – rekla je dr. Bohač te nadodala kako je, ipak, najčešće izvođen zahvat Lasik - zahvat koji se izvodi u sredini rožnice pomoću dva lasera. – i ovaj zahvat softverskim programom i laserskom zrakom radi sloj mjehurića u rožnici na temelju kojih se formira poklopčić kojeg kasnije kirurg digne, a onda se drugim laserom skida dioptrija – rekla je dr. Bohač.

- Oporavak je minimalan. Na dan zahvata potreban je oprez, mirovanje, držanje očiju zatvorenim, a sutradan vid već bude između 70 do 100 posto. Ipak, sedam do deset dana nakon operacije treba pripaziti i ne ići u prašinu, prljavštinu, ne dirati oko prljavim rukama, izbjegavati zadimljene prostore kako ne bi došlo do nadraživanja te izbjegavati sportske aktivnosti zbog znoja u oku i slučajnih ozljeda. Pacijent se na posao može vratiti nakon dva, tri dana – rekla je dr. Bohač

Klinika 'Svjetlost' Split

Svi najčešći oftalmološki problemi mogu se brzo, jednostavno i bezbolno liječiti u klinici Svjetlost. Osim centrale u Zagrebu klinika ima svoje poslovne jedinice i u Splitu, Sarajevu i Banja Luci. Voditeljica Poslovne jedinice Split dr. Marija Antičić rekla je kako je ova poslovnica otvorena od rujna 2012. na Križinama, zapošljava pet specijalista oftalmologije, a svaki je specijaliziran za liječenje pojedinog segmenta oka. Ima tri vrhunski opremljene sale u kojima je obavljeno preko 4 tisuće operacija i preko 32 tisuće pregleda. – Ovdje radimo preglede i operacije laserskog skidanja dioptrije, operaciju sive mrene, vitrektomije, pregled, obradu i liječenje svih pacijenata s dijabetesom te glaukomom, liječenja pacijenta koji imaju bolesnu žutu pjegu te preglede djece – rekla je dr. Antičić, naglasivši kako pacijenti iz Dalmacije i Hercegovine više ne moraju putovati do Zagreba, već ove preglede i zahvate mogu napraviti i u Splitu.

(promo)