Samo dobra glazba23. listopada 2020. 10:30

DVB-T2 TEHNOLOGIJA

PRELAZAK NA NOVI SUSTAV TV ODAŠILJANJA

Gledatelji imaju dvije mogućnosti za nabavu DVB-T2 prijamnika

Foto: oiv.hr

Prelazak na novi DVB-T2 sustav je postupak koji podrazumijeva prestanak odašiljanja svih televizijskih programa u dosadašnjoj DVB-T tehnologiji i prelazak odašiljanja na DVB-T2 tehnologiju. 

Zbog potrebe oslobađanje radiofrekvencijskog spektra za daljnji razvoj mobilnih usluga potrebno je prijeći na učinkovitiju tehnologiju prijenosa televizijskih signala. DVB-T2 tehnologija i H.265/HEVC sustav kodiranja video signala omogućuje nastavak emitiranja postojećih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD signal) za sve nakladnike. Prelazak će omogućiti uvođenje novih sadržaja i dodatnih usluga poput HbbTV-a. Nova DVB-T2 mreža biti će otpornija na smetnje i povećat će se područje pokrivanja. U praksi to znači da gledatelji koji su sada na rubnim područjima prijema, nakon prelaska na DVB-T2 tehnologiju odašiljanja, imat će stabilan signal.

Gledatelji koji televizijske signale prate putem zemaljskih antena, trebaju provjeriti da li njihovi televizijski prijamnici podržavaju prijam DVB-T2 HEVC signala, a ako ne podržavaju trebaju nabaviti DVB-T2 HEVC prijamnik. Gledatelji mogu već sada pokrenuti  pretraživanje TV programa i provjerite mogućnost prijma HD programa (ako prime signal sve je u redu), ili provjeriti podatke o svom televizijskom prijamniku na internetu, kod ovlaštenog zastupnika ili trgovca te na webu gledajbezbrige.oiv.hr.

Svim postojećim nacionalnim, regionalnim i lokalnim programi biti će omogućeno odašiljanje televizijskih signala u HD kvaliteti. Gledatelji koji sada imaju mogućnost praćenja samo programa HRT1, HRT2, RTL i NOVATV, nakon prelaska imat će mogućnost praćenja i programa HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV.

Što gledatelji moraju nabaviti?

Gledatelji imaju dvije mogućnosti za nabavu DVB-T2 prijamnika:

  • Nabaviti novi televizor koji podržava DVBT2 i HEVC
  • Nabaviti samostojeći prijamnik koji podržava DVBT2 i HEVC kodiranje videa i spojiti ga na postojeći televizor.

Antene nije potrebno mijenjati.

DVB-T2 mreža M2 u kojoj se već sada odašilju HD signali nacionalnih, regionalnih i lokalnih nakladnika je puštena u rad 12. studenog 2019. godine u tzv. prijelaznom razdoblju. Potpuni prelazak na DVB-T2 HEVC planiran je u periodu od 27. listopada do 12. studenog 2020 godine, podijeljen po takozvanim digitalnim regijama.

Za područje Dubrovačko-neretvanske županije prelazak će se odvijati u dva dijela jer se županija nalazi u dvije digitalne regije, a to su D8 i D9 čiji su početci prelaska predviđeni za 12. i 10. studeni u ponoć.